εκδρομές

Ο Καταρράχτης Του Δρυμώνα και Το Δασικό Χωριό

Σε απόσταση μόλις 19χλμ.απο τη Χρόνια- ακολουθώντας το δρόμο Δρυμώνας-Κερασιά πάνω από τις Ροβιές- βρισκόμαστε στην είσοδο για τους καταρράκτες του Δρυμώνα .Ακολουθώντας κανείς ένα κατηφορικό, σηματοδοτημένο μονοπάτι, με σκαλιά και σκοινιά δεξιά και αριστερά στα δύσκολα σημεία, καταλήγει σε μια υπέροχη τοποθεσία με το νερό να πέφτει από τα 15 μέτρα και να καταλήγει σε μια όμορφη λιμνούλα στην οποία οι θαρραλέοι μπορούν να κολυμπήσουν.

Τα έλατα ,τα μαύρα πεύκα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά που τρέχουν ανάμεσα τους κάνουν τη φύση μαγευτική. Στο χώρο αναψυχής που υπάρχει, ο πεζοπόρος μπορεί να θαυμάσει το τοπίο και να εισπνεύσει το οξυγόνο που του προσφέρει απλόχερα η φύση.

Από τους καταρράκτες ξεκινούν δύο μονοπάτια, ένα για την κορυφή του Ξηρού Όρους και ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

Ακολουθώντας το πρώτο μονοπάτι για ακόμα 4,5 χλμ., οδηγούμαστε στην κορυφή του Ξηρού Όρους. Εκεί υπάρχει το παλιό ηφαίστειο και με βάση πληροφορίες του δασαρχείου είναι σε ενεργή κατάσταση ακόμη!

 

Το Μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και είναι χτισμένο μεταξύ των βουνών Καβαλάρης και Ξηρό Όρος. Στο ναό της Μονής φυλάσσονται τα οστά του Οσίου Δαυίδ το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου. Στην είσοδο της Μονής βρίσκεται το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυΐδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλυσε καλό, άφθονο και ιαματικό νερό. Αξίζει το πέρασμα από το υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην ΝΑ πτέρυγα των κελιών του μοναστηριού, στο οποίο λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε «κρυφό σχολειό» Το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής δεν είναι ακριβώς γνωστό. Αλλά υπολογίζεται ότι προϋπήρχε του 1500, αφού ο όσιος Δαυίδ (που έζησε γύρω στο 1550) δημιούργησε την Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Το 1824 οι Τούρκοι κατέστρεψαν με φωτιά και το νέο ναό για να εκδικηθούν τη συμμετοχή των μοναχών στον ξεσηκωμό του 1821. Η νέα ανοικοδόμηση έγινε το 1877.

Ημέρες Πανηγύρεων: Μεταμορφώσεως του Κυρίου (6/8), Οσίου Δαυΐδ (1/11), Αγίων Αναργύρων (1/7)Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8)

Το Απολιθωμένο Δάσος στην Κερασιά

Βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ από τη Χρόνια.

Η πρώτη παρουσία απολιθωμένων θηλαστικών έγινε γνωστή το 1960,αρκετά χρόνια αργότερα –το 1992- έγινε η πρώτη ανασκαφή και από το 2006 λειτουργεί στην κεντρική πλατεία του οικισμού το Μουσείο Παλαιολιθικών Θηλαστικών Κερασιάς, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζονται 24 διαφορετικά είδη ζώων. Ύαινες, αιλουροειδή (κυρίως μαχαιρόδοντες), άλογα τριδάκτυλα, χοίροι, ρινόκεροι (με και χωρίς κέρατα), χαλικοθήρια, ελαδοθήρια (κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις) κ.ά. Στο Μουσείο παρουσιάζονται τα φημισμένα διεθνώς Ελλαδοθήρια και Σαμοθήρια.

Η παρουσίαση του μουσείου συμπληρώνεται με φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς.

Τηλ.Μουσείου 2227350310

Ο Μεγάλος Πλάτανος και η εκκλησία του Αι-Γιάννη του Ρώσου με το σκήνωμα του Αγίου, αποτελούν ιδανικές προτάσεις για εκδρομές στις γύρω περιοχές.

Για τους φίλους των εναλλακτικών σπορ, στο χωριό Παππάδες μπορεί κανείς να ασχοληθεί με την ιππασία ενώ το φαράγγι Μπουλοβίναινας αποτελεί μια εξαιρετική διαδρομή για τους φίλους της φύσης.

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φεστιβάλ «ΕΛΥΜΝΙΑ»

Μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου στη πόλη της Λίμνης. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες θαλάσσης είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος.